Auto total loss, wat nu?!

Een hevige hagelbui, een nare aanrijding of een ander ongeluk en plots wordt je geliefde auto, die je door dik en dun heeft gereden, total loss verklaard. Het is een situatie die vaak onverwacht komt en waarbij veel vragen en emoties komen kijken. Maar wat betekent total loss nou eigenlijk? Mag je nog verder rijden? En vooral: WAT NU? Geen zorgen, wij leggen het je uit

Wanneer is een auto total loss?

Wanneer je auto total loss raakt, betekent dit dat het voertuig dusdanig ernstig beschadigd is dat reparatie niet meer rendabel is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een ernstige aanrijding of een brand. Er bestaan twee manieren waarop een voertuig als total loss kan worden beschouwd, namelijk: economisch en technisch. Wat die twee vormen precies inhouden, dat leggen we je hieronder uit.

Economisch total loss

Wanneer je auto economisch total loss wordt verklaard houdt dit in dat de reparatiekosten hoger zijn dan een bepaald percentage van de dagwaarde van je voertuig, meestal rond de 70-80 procent. Hoewel reparatie technisch gezien nog wel mogelijk is, is het simpelweg niet meer ‘financieel verantwoord’ om de schade te herstellen. Stel dat je auto een marktwaarde heeft van €5.000 en betrokken raakt bij een zwaar ongeval waarna de reparatiekosten geschat worden op €4.500. Doordat dit meer dan 70% van de waarde van de auto is, wordt hij economisch total loss verklaard.

Technisch total loss

Wanneer je auto technisch total loss wordt verklaard, betekent dit dat de schade aan het voertuig zo ernstig is dat het niet langer veilig of mogelijk is om het voertuig naar een acceptabele norm te repareren. Zelfs als de kosten niet noodzakelijkerwijs de totale waarde van het voertuig overschrijden. Dit komt vaak voor bij ernstige structurele schade waar reparatie onmogelijk of onveilig zou zijn. Stel je bijvoorbeeld voor dat na een ernstige frontale botsing het chassis van je voertuig zwaar beschadigd is. Het repareren zou vereisen dat het hele frame opnieuw wordt opgebouwd, wat technisch gezien niet haalbaar is. Is jouw auto technisch total loss verklaard, dan heb je recht op de dagwaarde van vlak voor het ongeluk. Alleen met een aanvullende cascoverzekering kom je in aanmerking voor een uitkering op basis van de nieuwwaarde of vervangingswaarde.

Wat is de dagwaarde van mijn auto bij total loss?

De dagwaarde van jouw voertuig wordt bepaald door een deskundige en moet overeenkomen met de prijs die betaald zou worden voor een vergelijkbare auto in vergelijkbare staat. Bij het vaststellen van de waarde kijkt de deskundige onder andere naar de leeftijd van de auto, de staat, de kilometerstand en de populariteit van het merk en model. Deze factoren samen bepalen namelijk wat een vergelijkbare auto in vergelijkbare staat op de markt zou kosten. Daarnaast kan voor nieuwe auto’s die casco of all-risk zijn verzekerd, de dagwaarde soms worden vastgesteld op basis van de berekeningsmethode zoals beschreven in de polisvoorwaarden.

Mag je rijden met een auto die total loss is?

Dat hangt af van de aard van de schade aan je auto. Is jouw auto technisch total loss? Dan mag je er wettelijk gezien niet meer mee rijden en ben je verplicht er afstand van te doen. Het chassisnummer zal immers worden vernietigd. Is jouw auto economisch total loss verklaard? Dan zijn er nog wel mogelijkheden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de schade (deels) te laten repareren zodat je er weer mee kunt rijden. Voordat je deze beslissing neemt, is het verstandig om de kosten van de reparatie goed af te wegen tegen de waarde. Bovendien is het raadzaam om bij je verzekeraar te informeren of zij het voertuig na de reparatie nog kunnen en willen verzekeren. Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen de economisch total loss auto te verkopen aan Sloopautokoper.

Mijn auto is total loss verklaard, en nu?

Is je auto total loss en valt deze niet meer te repareren? Of wegen de kosten van reparatie niet op tegen de waarde van het voertuig? Overweeg dan om je voertuig te verkopen aan SloopautoKoper! Vul het kentekenformulier op onze website in of neem direct contact met ons op. Vervolgens ontvang je binnen 24 uur een passend bod.

  Vul hier jouw kenteken in en druk daarna op volgende.

  Mijn auto:

  Merk:

  Type:

  Motorinhoud:

  Brandstof:

  Vul hier jouw gegevens in:
  Kom meer te weten over sloopauto’s via onze blogs

  • Waarde van mijn sloopauto

  Wat is de waarde van mijn sloopauto?

  Heeft jouw auto flinke schade opgelopen of is hij total loss? Komt de auto niet meer door de APK heen en is hij klaar voor de sloop? En ben ...

  • Auto total loss, wat nu

  Auto total loss, wat nu?!

  Een hevige hagelbui, een nare aanrijding of een ander ongeluk en plots wordt je geliefde auto, die je door dik en dun heeft gereden, total loss verklaard. Het is ...

  Heb je vragen of wil je weten wat jouw afgekeurde, kapotte of sloopauto waard is? Vul dan het formulier in en wij zullen je zo spoedig mogelijk antwoorden.

  Benny Reuvers Directeur

  Benny Reuvers

  Benny is het hart van de organisatie, hij geeft dagelijks leiding aan het bedrijf. Transparantie en adequaat handelen staan bij hem hoog in het vaandel. Wil je Benny direct spreken? Neem dan contact met hem op.

  Laat je gegevens achter

  Door in te dienen ga ik akkoord gecontacteerd te worden