Auto afgekeurd, wat nu?

De APK wordt ook wel de Algemene Periodieke Keuring genoemd. Dit is een verplichte keuring waarbij je voertuig wordt beoordeelt op verkeersveiligheid en milieuvriendelijkheid. Het kan echter voorkomen dat jouw auto niet door de APK-keuring heen komt, je auto wordt afgekeurd. Logisch dat jij je afvraagt “WAT NU?”

APK regels

De APK is een verplichte keuring voor iedereen die een auto bezit. Bij een nieuw voertuig hoeft dit pas na vier jaar. Vervolgens moet je, je auto elke twee jaar of elk jaar laten keuren afhankelijk van de leeftijd van de auto. Tijdens de APK wordt de auto gekeurd op basis van de verkeersveiligheid, de milieuprestaties en de registratie volgens de APK keuring regels.

APK afgekeurd

Wanneer tijdens de keuring ernstige gebreken worden geconstateerd die de verkeersveiligheid of milieuprestaties van het voertuig in gevaar brengen kan het voorkomen dat je auto APK afgekeurd wordt. In de meeste gevallen zullen enkele onderdelen gerepareerd of vervangen moeten worden waarna je, je auto opnieuw kunt laten keuren. Dit moeten binnen twee maanden nadat de huidige APK verloopt gebeuren. De auto mag namelijk maar maximaal twee maanden afgekeurd langs de weg staan.

Waar wordt een auto op afgekeurd?

De APK keurmeester stelt een rapport op waarin je precies terug kunt vinden op welke punten de auto is afgekeurd. Een auto kan afgekeurd worden op verschillende aspecten, maar de meeste auto’s worden op de volgende punten afgekeurd:

 • Te lage bandenspanning
 • Te weinig profiel op de banden
 • Beschadigde ruitenwissers
 • Remproblemen
 • Leeftijd
 • Lekkende uitlaat
 • Te hoge uitstoot van uitlaatgassen
 • Verkeerde registratie (kilometerstand, identificatienummer, voertuigbewijs en brandstof)

Auto APK afgekeurd, mag ik nog rijden?

Tot aan de vervaldatum van de APK mag je wettelijk gezien gewoon de weg op, maar wees kritisch of het wel verstandig is met een afgekeurde auto te rijden. Het voertuig voldoet immers niet aan de technische eisen wat enkele risico’s met zich mee kan brengen. Zo kan het voorkomen dat de verzekeringsmaatschappij besluit schade niet de vergoeden na een ongeval. Bovendien kun je een bekeuring krijgen wanneer de politie tijdens een controle constateert dat je voertuig niet aan de technische eisen voldoet.

APK afgekeurd maar nog niet verlopen

Het kan voorkomen dat je auto wordt afgekeurd voor de vervaldatum. De APK blijft dan nog geldig tot de datum waarop deze oorspronkelijk af zou lopen. Op deze manier heb je nog voldoende tijd op reparaties uit te laten voeren indien mogelijk. Zodra de vervaldatum bereikt is, is het rijden met een afgekeurde auto wettelijk verboden. Wanneer de APK van je auto is verlopen zal je ongeveer een maand na de vervaldatum een waarschuwingsbrief krijgen van de RDW. Twee maanden na de vervaldatum krijg je een boete van het CJIB, deze bedraagt €189 (in 2024). Deze boete krijg je ongeacht of je ook daadwerkelijk op de openbare weg rijdt. Laat je auto dus op tijd herkeuren of doe er op tijd afstand van!

Afgekeurde auto verkopen

Is je auto afgekeurd, maar is het repareren simpelweg te duur? Dan kun je je APK afgekeurde auto verkopen. In sommige gevallen weegt het kostenplaatje niet op tegen de waarde van de auto waardoor dit financieel voordeliger is. Zorg er wel voor dat je op tijd afstand doet van je auto om de eerder benoemde boete te voorkomen.

Wat levert een afgekeurde auto op?

De waarde van een afgekeurde auto kan sterk variëren. Wanneer de auto niet meer gerepareerd kan worden, wordt er vaak gekeken naar de schrootwaarde. Dit kan enkele honderden euro’s opleveren, afhankelijk van het gewicht en de huidige prijzen voor schrootmetaal. Daarnaast kunnen in enkele gevallen onderdelen worden hergebruikt. De waarde van deze onderdelen is afhankelijk van de vraag en de zeldzaamheid van de onderdelen. In sommige gevallen kan de auto nog verkocht worden aan iemand die bereid is deze te repareren. De waarde zal dan sterk afhankelijk zijn van de kosten van de benodigde reparaties.

Kortom, wanneer je auto APK is afgekeurd heb je nog voldoende tijd om de benodigde reparaties uit te laten voeren. Is je voertuig dit niet meer waard dan bestaat er de mogelijkheid deze te verkopen. Benieuwd welk bedrag wij je kunnen bieden voor jouw APK afgekeurde auto? Vul ons kentekenformulier in of neem contact met ons op! Wij brengen dan zo snel mogelijk een geheel vrijblijvend bod uit.

  Vul hier jouw kenteken in en druk daarna op volgende.

  Mijn auto:

  Merk:

  Type:

  Motorinhoud:

  Brandstof:

  Vul hier jouw gegevens in:




  Kom meer te weten over sloopauto’s via onze blogs

  Heb je vragen of wil je weten wat jouw afgekeurde, kapotte of sloopauto waard is? Vul dan het formulier in en wij zullen je zo spoedig mogelijk antwoorden.

  Benny Reuvers Directeur

  Benny Reuvers

  Benny is het hart van de organisatie, hij geeft dagelijks leiding aan het bedrijf. Transparantie en adequaat handelen staan bij hem hoog in het vaandel. Wil je Benny direct spreken? Neem dan contact met hem op.

  Laat je gegevens achter

  Door in te dienen ga ik akkoord gecontacteerd te worden